Decizie controversată a Primăriei Sectorului 5. Peste 5.000 de ceasuri inteligente, pentru elevii din sector, au fost achiziţionate din bani publici. Asta în condiţiile în care multe dintre şcoli se confruntă cu probleme grave, precum lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu.
Primăria Sectorului 5, din Capitală, s-a ţinut de cuvânt şi a cumpărat 5.200 de ceasuri inteligente cu buton de panică pentru elevi. Totul în cadrul proiectului „Copiii noştri, în siguranţă“, valoarea investiţiei ridicându-se la 1.644.085 lei fără TVA (355.000 de euro). Potrivit unui calcul simplu, preţul unui smartwatch a fost de 315 lei în condiţiile în care produsele similare existente pe piaţă au preţuri la jumătate din cât a plătit Primăria sectorului 5.
Achiziţiile, prin atribuire directă, au fost aprobate în şedinţa Consiliului Local al Sectorui 5 din 28 februarie 2018.
Achiziţii fără licitaţie
Achiziţia a fost „spartă“, astfel încât contractele să se poată încheia direct cu furnizorul, fără licitaţie publică. Deşi fiecare şcoală în parte a avut dreptul de a alege furnizorul ceasurilor, surprinzător, toate unităţile de învăţământ au făcut achiziţia de la firma I-Tom Solutions SRL.
„Primarul din sectorul 5 a stabilit mai multe întâlniri cu părinţii copiilor din clasele 0-IV. În cadrul unuia dintre aceste evenimente, a propus instalarea unor ceasuri pentru elevi, care să emită un semnal de alarmă la poliţia locală, iar aceasta, la rândul ei, să anunţe părinţii“, explica vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor din România, Eugen Ilea, cum au ajuns şcolile să cumpere ceasurile inteligente.
Utilitatea ceasurilor, sub semnul întrebării
Profesorii sunt rezervaţi în privinţa utilităţii acestor gadget-uri, în condiţiile în care şcolile se confruntă cu probleme mult mai stringente.
„Se lucrează încă la acest proiect. Au sosit deocamdată doar sim-urile, urmând să vină şi ceasurile, pentru a le pune în funcţiune. Ceasurile le-am văzut doar în prezentarea făcută la primărie. Nu ştiu ce marcă sunt. Nici ca părinte, nici ca profesor, n-aş putea să spun cât de utile sunt aceste ceasuri. Daţi-mi voie să fiu rezervat în această privinţă“, a explicat, pentru „Adevărul“, directorul unei şcoli gimnaziale care a achiziţionat 350 de ceasuri inteligente.
În ceea ce priveşte motivul optării pentru acelaşi furnizor, directorul nu a putut da o explicaţie. „Există o comisie de achiziţii la nivel de şcoală, care s-a ocupat de asta. Nu ştiu cum a fost ales furnizorul“, a mai spus profesorul. Nici specialiştii în educaţie nu găsesc argumente în favoarea achiziţiei ceasurilor inteligente.
„Mi se pare mai degrabă o oportunitate pentru ca primăria să mai încheie un contract avantajos pentru furnizarea unui produs. În mod cert e vorba de mulţi bani la mijloc având în vedere că în sectorul 5 sunt mii de elevi. Cred că telefoanele mobile sunt suficient de utile astfel încât elevii să îi contacteze pe părinţi atunci când au o problemă realmente urgentă“, este de părere preşedintele asociaţiei „Edu Cer“, Ştefan Vlaston. Reprezentanţii primăriei nu au putut fi contactaţi pentru a prezenta un punct de vedere cu privire la achiziţie.
Preocupările edilului Daniel Florea
Decizia primarului Daniel Florea este dificil de justificat, în condiţiile în care multe şcoli din sectorul 5 se confruntă cu probleme serioase. Astfel, peste 90% din unităţile de învăţământ din sector nu au autorizaţie pentru securitate la incendiu, iar şcolile nu sunt supravegheate cu camere video.
În plus, în ultimii ani, la şcolile din sectorul 5 s-au întâmplat mai multe incidente nefericite. Şcoala 124 a ars, iar la Şcoala 141 tavanul s-a prăbuşit. Din fericire, incidentele nu s-au soldat cu victime. Un susţinător fidel al liderului PSD Liviu Dragnea, edilul sectorului 5 Daniel Florea este cel care în şedinţa Comitetului Executiv al PSD a cerut excluderea din partid a Gabrielei Firea.
Edilul s-a remarcat şi prin preocupările sale „artistice“. A cheltuit nu mai puţin de 700.000 de euro pentru un eveniment artistic care a marcat „50 de ani de Sector 5“. Prestaţia lui Dan Bittman a stârnit un imens scandal, după ce artistul „a acceptat să preamărească politicienii, plătit fiind din fonduri publice“.